[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Hoe weet je nu eigenlijk welk formaat prullenbak je nodig hebt? Als je aan de slag gaat met afval scheiden is dat een belangrijke vraag. Het antwoord daarop wordt door veel verschillende factoren bepaald. Niet alleen hoeveel ruimte je hebt op de plek in huis waar jij je afval verzamelt is van belang. Het is ook afhankelijk van de omvang van je huishouden, van hoe fanatiek jij het afval scheidt en van welke afvalstromen er in jouw gemeente gescheiden worden ingezameld. In dit blog zetten we wat gedachten voor je op een rij die jou helpen om te bepalen welke indeling het meest geschikt is voor jou.

Met wie woon je?

Woon je alleen, samen met je partner of ben je onderdeel van een groot gezin of studentenhuis? Dat maakt een groot verschil in de keuze voor de juiste prullenbak.

row1-ad3Als je alleen woont heb je uiteraard een minder grote afvalbak nodig omdat je veel minder afval produceert. Kies in dat geval een kleinere bak met meerdere vakken en probeer de bak met regelmaat te legen om geurtjes te voorkomen. Neem je iedere keer dat je boodschappen gaat doen je afval mee naar buiten, dan is het een kleine moeite. Kies je toch voor een grotere bak die je minder vaak hoeft te legen, dan is het bijvoorbeeld slim om voor je GFT-afval een apart bakje te gebruiken, dat je vaker leegt. Daarmee voorkom je dat het gaat stinken. Al kun je natuurlijk ook gebruik maken van een geurfilter om de afval-geuren te maskeren. Woon je alleen, dan is een omvang van 20~30 liter per week over het algemeen voldoende. Woon je samen dan adviseren we een omvang van 30~40 liter te overwegen.

Grote gezinnen, produceren nu eenmaal meer afval. Hiervoor zijn er speciale grotere bakken. Er bestaat een ruim assortiment van grote prullenbakken met meer vakken en bij sommige modellen kun je deze eenvoudig uitbreiden, afhankelijk van de beschikbare ruimte in je huis, schuur of tuin. Voor gezinnen van drie personen of groter, adviseren we een bak van minimaal 40 liter of groter.

gezinswoning met tuinJonge gezinnen hebben uiteraard te kampen met een grote, extra afvalstroom: luiers! Of je nu bent overgestapt op de wasbare luiers of wegwerpluiers gebruikt, een geurdichte luieremmer is hoe dan ook wenselijk. Daarbij heb je de keuze uit luieremmers die luchtdicht worden afgesloten, of die de luiers per stuk ook nog eens verpakken. Luiers nemen een groot percentage in van het restafval dat je als huishouden produceert. Daarom zijn enkele gemeentes al gestart met het apart inzamelen van luiers bij het milieupark of de kinderopvang. Lees hier de tips van Milieu Centraal over het verminderen van je luierafval en over de gemeentes die dit apart inzamelen.

Hoeveel ruimte heb je voor de prullenbak?

Niet alleen de samenstelling van je huishouden bepaalt natuurlijk de omvang van jouw afvalbak, ook de grootte van je huis is bepalend. Woon je op kamers, beschik je over een balkon of heb je een grote berging of tuin? Voor iedere woonsituatie is er een geschikte bak. Ben je klein behuisd denk dan aan stapelbare bakken, of bakken voor in het keukenkastje.

stadswoning prullenbakHeb je een stadswoning met balkon, kies er dan voor om je glas en papier te verzamelen in een bak in je balkonkast, zodat je ruimte in de keuken bespaard. Heb je een huis met tuin, garage of schuur verzamel papier, glas en GFT dan buiten of in de schuur en kies voor in huis een bak met twee vakken voor plastic en restafval, eventueel aangevuld met een uitneembare GFT-bakje.

Bij thuisrecycling passen we onze selectie prullenbakken zo goed mogelijk aan op jouw woonsituatie. We een selectie gemaakt van bakken, die passen bij jouw huishouden: klein behuisd, stadswoning met balkon of gezinswoning met tuin. Al kun je de selectie via het hoofd en side-menu eenvoudig aanpassen aan jouw eigen wensen.

Hoeveel afvalstromen wil je scheiden?

Los van hoe je woont is het natuurlijk van belang ook te bepalen welk afval je wilt scheiden en hoe groot die afvalstromen in jouw huishouden zijn. Zo kun je bepalen hoeveel verschillende bakken of vakken je nodig hebt.

De grootste stromen in ieder huishouden zijn papier, plastic, glas en restafval. Was je nog niet begonnen met het scheiden van je plastic afval? Dan ben je je er wellicht nog niet van bewust dat dit de meest volumineuze afvalstroom is. Kies er dus voor om je plastic in het grootste vak van je prullenbak te gooien, want het restafval dat je dan over houdt, is een stuk minder dan je gewend bent.

Brabantia_Pedel_Bin_biobakjeNaast plastic is ook Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) een grote stroom in het restafval. Als je thuis je GFT wel apart scheidt, doe dit dan bij voorkeur in een kleine bak, zodat je deze frequent kunt legen en nare geurtjes kunt voorkomen. Is er geen optie om GFT in jouw gemeente apart in te zamelen, dan heb je voor je restafval nog een redelijke grote bak (of vak) nodig. Heb je ruimte in de tuin voor een compost- of wormenbak, dan is dat een goede optie voor je GFT, waardoor je niet je huis uit hoeft en ook nog eens vruchtbare compost produceert.

Lees je de papieren krant, dan kun je iedere week wel naar de papierbak om een doosje papier weg te gooien. Onze tip: zamel je papier en glas in, in dezelfde prullenbak of -zak, want bijna in ieder gemeente staan deze containers naast elkaar en kun je in een beweging beide stromen weggooien.

Hoe werkt afvalscheiding in jouw gemeente?

Iedere gemeente in Nederland mag zelf bepalen hoe hij ervoor zorgt dat zijn inwoners hun afval scheiden. In de ene gemeente wordt er vooral ingezet op bron-scheiding: dat betekent dat het afval aan de bron (de plek waar het geproduceerd wordt) wordt gescheiden en jij als inwoner dus al die afvalstromen zelf ergens moet inleveren. Woon je in een kleinere gemeente dan worden sommige afvalstromen thuis opgehaald, woon je in een grote, dichtbevolkte gemeente, dan moet je zelf de juiste containers opzoeken waar je je afval moet inleveren. Ook doen veel gemeentes voor één of meerdere stromen aan nascheiding. Dat betekent dat ze bepaalde afstromen uit jouw restafval filteren. Dat kan bijvoorbeeld goed voor metaal (zoals drank- en voedselblikken) omdat dit met magneten uit het afval gefilterd kan worden.

De wereld van afvalscheiding is enorm in beweging dus er verandert ieder jaar veel in alle gemeentes. Check dus regelmatig welke mogelijkheden er in jouw gemeente zijn om je afval te scheiden. Het is nu bijvoorbeeld in alle gemeentes mogelijk je plastic afval te scheiden, maar daar is nog lang niet iedereen zich van bewust!

Woon je in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, dan kun je met behulp van de gratis Shop&Drop app makkelijk opzoeken wat de mogelijkheden in jouw gemeente zijn.

[/spb_text_block] [spb_divider type=”standard” text=”Go to top” top_margin=”0px” bottom_margin=”30px” fullwidth=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_products title=”ANDEREN BEKEKEN OOK” asset_type=”top-rated” display_type=”standard” display_layout=”standard” multi_masonry=”no” carousel=”yes” fullwidth=”no” columns=”4″ item_count=”8″ order=”DESC” button_enabled=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]